11 Haziran 2011 Cumartesi

馬來西亞 - Langkawi 島 / Malezya - Langkawi Adası




Langkawi, Malezya'nın Tayland sınırında bir ada, tekne ile hava&dalga durumuna göre 1 ila 2 saatte gidebiliyorsunuz. 6 haftalık keyifli ama yorucu gezi geride kalmış, Sri Lanka- Hindistan ve Nepal üçlemesinden sonra sıra Langkawi'de güzel bir tatile, yorgunluk atmaya geldi.

Langkawi 是在馬來西亞靠近泰國邊界的一個島,從這裡到泰國依靠氣象&海浪狀況要坐船1到2個小時。6周的旅遊結束了以後來這裡好好休息、度假。

Langkawi Adası'nın simgesi bir kartal, zaten adanın ismi de buradan geliyor, kelime anlamı olarak bordo kartal demek. Gelin size bundan daha ilgi çekici bir şey söyleyeyim, Langkawi "duty free zone" statüsünde, yani yapılan harcamalarınızda satıcıların devlete vergi ödeme yükümlülükleri yok. Hal böyle olunca hani Türkçe'de bir tabirimiz var ya "sudan ucuz", bira burada gerçekten de sudan ucuz :)

Langkawi的象徵是老鷹,其實島名也從這個來取的,Langkawi的意義暗紅的老鷹。我跟你們講比較有用的咨詢,這裡是一個 "免稅區",換句說購物不用加稅,因此超便宜儸。我們土耳其文有一句話,若想說一個東西很便宜就說那個東西 "比水還便宜",在這啤酒比水真便宜儸~~

Eğer Langkawi'ye Kuala Lumpur'dan ulaşmak istiyorsanız en sık kullanılan yöntem Kuala Lumpur'da KL Sentral'den trene binip Butterworth istasyonuna kadar gitmek, oradan da bir tekneye binip Langkawi adasına geçmek. Tren 35 Ringgit, 18 Lira. Tekne de 60 Ringgit. 60 Ringgit'i 35'e düşürmek isterseniz Butterworth'den otobüs ile şu an adını hatırlamadığım bir yere gidip tekneye oradan binebilirsiniz. 15 lira için değmez derseniz aşağıdaki resimde olduğu gibi trenden indikten sonra direk iskeleye yönelebilirsiniz. Aceleniz yok ise tekneye binmeden önce Penang'de bir gün kalmanızı öneririm. China Town'ı ile en azından 1 gün kalmayı hak eden bir şehir. Benim en beğendiğim China Town Penang'deki.

若要從吉隆坡到Langkawi最常用的辦法是在KL Sentral搭火車到Butterworth,從那裡坐船過去Langkawi島。火車票35馬幣(一馬幣大概十台幣),船票60馬幣。其實若要省25馬幣可以先去別的碼頭從那邊再坐船過去,若覺得不值得看下面的照片的人一樣下火車直接往碼頭走。我個人給你們的建議在兵城呆一天,兵成的中國城真棒,還有孫中山的一個基地博物館。

海外華人是革命之母!

Aşağıdaki fotoğrafı Georgetown'dan Penang'e geçen vapurdan çektim. Uzaklarda birköprü görünüyor, seçebildiniz mi? Hah o köprü Asya kıtasındaki en uzun köprülerden biri, eskiden sadece vapur ile ulaşım sağlanabiliyorken şimdi kara yolu da mümkün. Malezya'ya bir önceki sene geldiğimde o köprüden geçmiştik otobüs ile. Georgetown ve Penang'i birbirine bağlayan bu köprü 10 km civarında idi sanırsam, şimdi araştırıp bulabilirim de ama sayılara takılmayalım, siz çok merak edip bakarsanız beni de bilgilendirirsiniz artık.
以下一張照片在從Georgetown到兵城的渡輪拍的。看得到很遠的一座橋吧? 那就是亞洲最長的橋之一,以前到兵城一定要坐船的,現在道路也ok的,我還記得我去年做客運沿那座橋到的。好像是大概十公里的也不太確定哦,數字不太重要吧,若你查或問google大神再通知我把~


Adaya indikten sonra bir 7/11 markete daldık hemen iskelede, ben içmeden gezemem. ( ukelalığı artistliği kes hehe). Yok canım tabii ki gezerim ama içince daha eğlenceli oluyor işte. Ne kadar vergisiz bölgede olsak da kanunlarında kısmi şeriat uygulayan Malezya'da Malayların ya da Müslümanların alkol taşıması bile yasak, ama etnik kökeniniz olarak Çinli ve Hintli ise ve İslam'ı resmen seçmek gibi bir mallığın içine girmediyseniz size serbest. Bu etnik köken konusuna başka bir Malezya yazısında girmek isterim, şimdilik es geçelim. Bu arada 1 lt. tekila 28 ringgit idi, yani 14 lira yaklaşık. Bira ise Carlsberg dahil olmak üzere 1,5 Ringgit, yani 75 kuruş. Verena sahilde daha iyi yanmak için tenine döküyordu, o manzarayı bir an içim kaldırmadı ziyan ettin birayı diyince, vereyim 2 Ringgit de git kendine bira al artistliğine girdi, ee kız haklı beyler. :)

到島以後直接去了一個便利商店,我旅遊時一定要喝酒,呵呵,不喝也當然可以我才不是酒鬼但喝酒有一點點醉比較好玩的儸。你們看一下下面啤酒櫃子,馬來人或任何穆斯林不可以買酒的,馬來西亞的印度人或華人沒關係,穆斯林這麽辛苦!連搬酒都不行。這個人種、族群有關的話題我下一個馬來西亞遊記再講説好了吧,這次算了。對了1公升的龍舌蘭28馬幣而已,啤酒1,5馬幣。對我這個很愛喝酒的人就是一個天堂阿這裡。


Bir de yemek yiyelim dedik iskelede deniz kenarında, Nasi Lemak (sağda) ve Laksa. Bir çeşit deniz ürünü noodle, Malezya'da ünlü ve Çin tarzı değil de bildiğin hayvan gibi acılı bir Malezya tarzı. 

肚子也餓了,在碼頭海邊吃 Laksa 跟 Nasi Lemak,"金后架" (閩南語的很好吃)


Langkawi'de 6 gün kaldım, ve totalde 16 tane Türkiyeli ile karşılaştım - evet, üşenmedim saydım-. Kaldığımız otelin restoranının işletmecisi Türk,(otelin ismi Rainbow, 2 kişilik odaya günlük 45 Ringgit verdik) ilk gece dışarı çıktık daha 5 dakika olmadı önceki grubun Türkçe konuştuğunu duyuyorum (o grubu çok sevdim, onlar da bizi sevdiler sağolsunlar, bayağı bir takıldık birlikte, Şafak, Alkan, Hakan Abi, aileleriniz buradan sizlere selamlar), evet ne diyorduk, 5-10 dakika konuştuk başka bir kadınla İngilizce mesela, sonra:

-where are you from by the way?
-Turkey, you?
-Öyle mi, ben de! kikiki

Aslında çok komik bir anım da oldu ama çok pis üşeniyorum şu an anlatmaya.

我呆了六天,踫到了總共16個土耳其人,這裡的旅遊觀光真不夠發展,大家都是同鄉 :P
我們住的飯店的餐廳管理員就是一個土耳其人,第一晚上出去沒有過5分鐘聽到了前面的一大群人講土文,2個家庭一起來這度假。還有另外一個女人,跟她聊大概10分鐘了吧,對話看一下:


-where are you from by the way?
-Turkey, you?
-öyle mi, ben de. (土文: 是啊,我也是)



Yukarıdaki resim Pantai Cinang yani Cinang Plajı'ından bir görüntü, bence Langkawi'de 1 hafta ideal süre, gece hayatını saat 1'de bitirmeleri tek mallıkları, yoksa 1 ay tatil yapsam sıkılmam herhalde. Çok enternasyonal bir ortam, herkes içiyor vesaire sonra saat 1 olunca "bu gecelik bu kadar, yarın görüşmek üzere" mallığına giriyorlar, olmuyor tabi.
以上的相片是Pantai Cinang, Cinang海灘。 我覺得啦在這裡1個禮拜剛好但度一個月的假也不會無聊的。我只抱怨夜晚一點所有的pub、bar之類的地方都打烊,掃興!



Günbatımı yaklaşınca üşenmedim denizden çıktım gittim otelden kameramı aldım birkaç resim çekeyim diye sahilde. Aşağıdaki resim de island hopping aktivitesinin başlangıcından, island hopping nedir? Hop bir o adadasın, orda 1 saat kaldın sonra hoop başka adadasın, işte bunun ecnebicesi island hopping oluyor imiş. Tayvan'dan okuldan arkadaşlarım Nana ve Başar ile yapıyoruz bunu, kendileriyle Langkawi'de plajda karşılaştık. Ben sahilboyu yürürken Görkem diye birinin ısrarla bana seslendiğini duyuyorum, dedim daha neler, Malezya'dayım be abi kim bana seslenecek derken daha ilk günden tatilimize renk geldi. Nana Rus, Başar Iraklı bu arada.

看到了黃昏就停游泳過去飯店拿相機了,好看嗎? ^_^
在下面的照片是island hopping開始的碼頭,island hopping到底是什麽呢? 先去一個到,在那玩大概一小時他們再帶你去下一個島 ,這個活動的老外語(!)叫做island hopping, 我不知道是否有中文翻譯??
第一天在海灘踫到了我在政大認識的兩個朋友,俄羅斯的Nana跟伊拉克的Bashar。剛開始度假早就好玩多了!


Yukarıdaki resim de tekneler yolcularını bekliyorlar, biz gölde tatlı suda yüzüp dönecekmişiz 1 saat sonra.
這張照片渡輪在等乘客要在胡波游泳一個小時以後回來去另外一個島,對了我在這才知道了在淡水游泳真難。


Bu yukarıdaki adanın ismi de Pregnant Island, resme dikkatli bakarsınız bence anlayacaksınız ismin nedenini.
Pregnant Island! 專心看照片應該知道爲啥叫這個名稱的。


Tarih 2011 Şubat, deniz sezonunu çok erken açtık sanki :))
二月,對我們夏天早就到了 :))




Aşağıdaki resimde ortada Nana, solda da otelde tanıştığımız Avusturalı Doris, 3ümüz mavi donlarımızla poz veriyoruz. Güzel bir drinking game de bulduk, insanların nereli olduklarını tahmin ediyoruz, tabii ki iddiasına. Gidip soruyoruz, kafalar bir yandan güzelleşiyor, bir ara bir baktık bizim masaya gelmiş herkes. Çok tatlı bir geceydi.

下面我們三個人,左邊的奧地利女生我們在飯店認識,中間的就是在以上也提到的Nana。我們發明了一個很好玩的遊戲,先選一個人再猜他從哪國來的,當然要賭錢!各位發表自己的猜測以後過去問他們,這個很好玩的,那裏很多從不同國家來的觀光客,之後他們也參加了我們的遊戲,過了很好玩的一個晚上。



Ananas ve mangoya karabiber ve pulbiber olmuyor arkadaş. Olmasını beklemek hata aslında. Hani lokallerin bir bildii vardır diyorsun da ı-ıh! 

鳳梨跟芒果不要加胡椒跟辣椒,其實期望好吃的口味才沒有道理。我認爲當地人可能蠻了解不同的吃法,但這樣真噁心。



Rou-gu-cha diye bir yemek var, Malezya Çinlilerinin bulduğu bir yemek, onu yemeye gidiyoruz, bir anda Malezya değil de Çin'de veya herhangi bir China Town'da hissediyorsunuz kendinizi zira Malayların bu yemeklerden yemeleri yasak, sebebi de malum, domuz eti olması. Restoranda sadece Çince duymaya sadece Çinli görmeye başlıyorsunuz.

你們都知道肉骨茶是馬來西亞的華人發明吧? 這裡馬來人不能進去因爲伊斯蘭教不可以吃豬。這家感覺我不在馬來西亞了,只聽到華文只看得到華人。


Bu resmi eklemeyi unutuyordum bak nerdeyse, bisiklet turuna çıktığımızda yol üzeri bir eğlence merkezine denk geldik, hayvanat bahçesi tadında Malezya'nın ilk kaplanını da çok ama çok yakından camın arkasından izleme şansına sahipsiniz, 5 lira bağış yaparsan resmini ve videosunu da çekebilirsiniz. 30 tane falan resmini çektim herhalde, pek heyecan vericiydi.

我差點忘記加這張,騎腳踏車去島之游看到一種娛樂部之類的地方,不錯的,這裡可以觀察一下馬來西亞唯一老虎,若果捐獻10馬幣還可以拍他照片或錄影,我拍了他大概三十張吧,真扣人心弦的!


Bu yukarıdaki fantezi de iyiymiş yahu. Başlarında bir erkek de vardı, sağolsun beni maymun saldırısından korudu.


6 günün sonunda bir sonraki durağımız Doğu Malezya'da Kuching şehri olacak, bize müsade o zaman. Giderken iskele civarındaki restoranlardan birince güzel bir Malay yemeği ısmarlıyoruz kendimize.

六天以後下一站是東馬的古晉,先走吧。離開前在碼頭附近的一個餐廳吃好好吃的馬來菜。



Botumuza atlıyoruz ve Langkawi tatili sona eriyor, başka bir zaman tekrar görmeyi çok istiyorum burayı. Herkese de tavsiyemdir, adada birçok aktivite de var yapabileceğiniz, Jet-ski, paragliding gibi plaj aktivitelerinin yanında kuş izleme turları, ormanda trekking, kartal besleme vesaire. Tayland'a da geçebilirsiniz buradan, veya bot ile 1,5 saat uzaklıktaki Ko Lipe adası da gayet popüler, yani kısacası 1 ay kalsanız gene sıkılmayacağınız ve çok ucuz bir yer burası.

坐船其實很難過因爲度完了假,很希望有下一次可以再來。給大家推薦,很多活動選擇,滑水、滑翔傘之類海灘活動之外也有觀鳥、森林徒步、餵鷹等等。也可以過去泰國,或者坐渡輪大概1個半小時的Ko-Lipe島也還蠻受歡迎的,簡言説這裡呆一個月也不會感到無聊的一個很便宜的度假中心。


malezya'da gece hayatı nasıl? langkawi gece hayatı. langkawi adası. langkawi gezi yazısı. air asia ucuz bilet. langkawi有什麽好玩的? langkawi在哪裡? langkawi nerede? tayland sınırı. tayland'dan gemiyle gidilebilecek yerler. asya gezi notları. asya'da gezilecek yerler. asya'da nereleri görmeliyim? görkem türkay. verena rivera klussmann. langkawi rainbow otel. malezya'da türkler


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...