7 Haziran 2011 Salı

World Invasion: Battle Los Angeles / Dünya İstilası: Los Angeles Savaşı / 世界異戰 / 洛杉磯之戰 ( Türkçe&中文 )


File:Battle Los Angeles Poster.jpg

Jonathan Liebesman'in yönetmenliğinde 2011 model bir savaş bilim kurgusu, ya da içinde bilim kurgu öğeler de barındıran bir savaş filmi. Tek cümle ile film hakkındaki görüşümü özetlemem gerekirse, çok başarılı savaş efektlerine ve kamera çekimlerine sahip olsa da konusu klişelerle dolu ve mantık hatalarına sahip bir film.

Sinemada çok fazla türevi çekilmiş olmasına rağmen farklı işleyişlerle farklılaştırılabilecek bir konu olması nedeniyle hala rağbet gören "uzaylıların dünyayı istilası" üzerine başlıyor senaryo. Bu temayı Hollywood işliyorsa eh amerikan milliyetçiliğinin propagandası da en hat safhada yapılacak malum, bu artık ilahi bir güç varsa şayet onun emri olmuş.

Öncelikle yukarıda bahsettiğim klişeler nelerdir, aklıma gelen birkaç tanesini söyleyerek onlardan başlayayım.

1-) Uzaylılar dünyamıza gelir, neden geldiği net olarak belirtilmez ve ünlü amerikan kanallarındaki  - cnn ve fox başta olmak üzere- yorumculardan duyarız ki dünyamızı kolonileştirmek istiyorlar, kaynaklarımız açısından çok zengin bir gezegeniz, dünyamızın %70'i su vesaire, fakat bu açıklamalar genellikle tahmin seviyesinde kalırlar, sonu filmin sonunda dahi soru işareti olarak bırakılır.

2-) Filmin esas çocuğu kahramanımızın-ki bu genelde ne çok yüksek ne de çok düşük bir rütbededir- emri altındaki askerler ilk başta uzaylıların teknolojisi karşısında çok korkarlar fakat konu ilerledikçe aslan parçası kesilirler ve cesur amerikan askerlerimiz  dünyayı kurtarmak için hayatlarını tehlikeye atarlar, hatta bazıları uzaylılara intihar saldırısı bile düzenleyecek kadar vefakardır, kendini feda eder, o zaman fedakardır da. Onların bu katkısı hayatta kalan askerlerimizi birbirine daha da bağlar vesaire vesaire.

3-)Bu filmde yer almayan ama genelde karşımıza çıkan bir başka klişe de ABD başkanının  halkı cesaretlendirici konuşmasıdır.

Bu filmin senaryosu da bu tarz klişelerle dolu, bunların yanında mantık hataları da mevcut, misal göstermek gerekirse filmin sonunda uzaylıların kontrol merkezine yapılan saldırı. Yani tırt ama görsel efektler beni çok tatmin etti, bu imkanlarla sağlam bir senaryoyu çekseler çok güzel bir eser çıkabilirmiş ortaya.

Amerikanya sen çok yaşa, gezegenimizi sikip atıyorsun ama dışarıdan gelecek saldırılarda da hepimizin götünü kurtardın, kutsal ruh seni başımızdan eksik etmesin.

IMDB puanı:6.0  Benim puanım: 6.3

-------------------------------------------



Jonathan Liebesman導演的2011年上映的科幻戰爭片,或者裡面科幻元素存在的一部戰爭片。要是用一句來總結我最這部電影的意見就可說雖然有很棒的特別效果和視角但有很多陳詞濫調和邏輯錯誤的一部片子。


雖然電影世界拍過許多類似片子但 "哎喲,外星人入侵我們的地球,要怎麽辦" 這個題目運用不同的處理容易可以別出心裁的,因此以外星人入侵為主的場景居然還是很受歡迎的。 這個場景若被好萊塢拍戲美國國家主義也被宣傳到爆炸。美國謝謝你拯救世界!

在以上提到的那些陳詞濫調是什麽,先要提一下現在出現腦海的幾個:

1-) 外星人到我們的地球,原因不太清楚然後聽有名的美國電視臺的評論員説 - 主要CNN ( 美國有線電視新聞網 ) 跟 Fox ( 福克斯電視臺 ) - 他們想要使地球殖民,我們是一顆很有資源的星星,百分之七十是水什麽的,不過這些解釋只是猜測,電影看完了還有一個大問號。

2-)在英雄人物指揮下的 - 大部分是中職級,不小也不大 - 士兵發現外星人的科技程度多高就嚇倒但是越來越變得很勇敢後來膽大鬼的美國士兵爲了拯救世界連他們的生命也冒險。有些甚至自我犧牲,他們神風對生存剩下的士兵的凝聚力有很大的貢獻。

 3-) 在這部並沒有但也很常見的另外一個陳詞濫調就是美國總統鼓勵的發言。

這個片子的場景也有很多這種的陳詞濫調而且也有邏輯錯誤也不少,舉例影片後面進攻外星人控制中心的畫面。看這部我最滿意的是特別效果,若用這個科技機會拍好點的場景的話我們現在可能有機會看一個超榜的作品。

美國萬歲,你是我們世界裡頭今天大部分問題的原因可是你防衛我們於外來的威脅,都蝦都蝦 ( 閩南語的多謝 )。

IMDB 分數: 6.0  我的分數: 6.3



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...