13 Temmuz 2011 Çarşamba

Nepal / 尼泊爾 - II

Nepal gezi yazısı serisinin ikincisini okumaktasınız, Nepal gezi yazılarımdan ilkine ulaşmak için tıklayınız.您在讀尼泊爾旅遊系列第二,爲了查看第一請點擊。

Kathmandu Durbar Meydanı'ından insan portreleri çoğunlukta olmak üzere resimlerle devam ediyorum. Tanrılar'ın vadisi Katmandu Vadisi'nin en öne çıkan eseri Durbar'da binaların tarihini ve mimarisini incelemekten yorulduysanız, kahvenizi sigaranızı alıp insanları seyretmek ya da fotoğraf çekmek çok güzel bir keyif.

我繼續po加德滿都Durbar廣場大部分是人類肖像的相片。觀察加德滿都山谷又稱"神谷"最突出的地點Durbar廣場建築的歷史跟架構真好欣賞,累了嗎? 做著喝咖啡抽煙來看人或拍照是個真好的喜悅。





Çocuklar tenefüste, bu sıcakta haddinden fazla enerjikler.
國小生在休息中,天氣這麽熱他們卻太活潑了。



Bu yapı bir anda insanın dikkatini çekiyor zira 1000 yıllık Meydan'da Nepal mimarisine sahip olmayan tek bina. İngilizler inşa etmiş zamanında.

這棟一看到就吸引到我們的注意力。因爲1000年歷史的廣場只有這棟不是尼泊爾架構,是英國人建造了。


Biz sıcaktan pişeduralım, meydanda bir kafenin terasından Himalayalar'ın karlar içerisindeki görüntüsü gözümüze çarpıyor. 

我們這麽熱了,在一家餐廳的頂樓看喜馬拉雅山下雪的樣貌也蠻好提出的。




Müzik tanrısı'nın tapınağına asılı zillerin rüzgarla beraber çıkardığı sesler eşliğinde Himalayalar'ı izlemek ve  Nepal çayı içmek, paha biçilemez. Müzik tanrısı demişken, tapınağın önünde korsan MP3 cd'leri satılıyor, konsepti tutturmuşlar :)

音樂神的廟挂著那些鈴造出來的聲音真好聽,邊看喜馬拉雅山邊喝尼泊爾茶真好享受的耶。提到了音樂神還要說在他寺廟前當地人擺攤子賣盜版MP3 :)





Burası Kumari Palace, Kumari'nin sarayı. Peki kumari kimdir? Yaşayan bir tanrıça! Budist bir aileden geliyor olmasına rağmen bir Hindu tanrısı. Öyle yaşlı bir teyze hayal etmeyin, 6 yaşında bir kız. Günde 2 kere turistler için penceresinden çıkıyor birkaç dakikalığına. Saat 4'te çıkacaktı, bizi bilgilendirmişlerdi. 4'e 10 kala olay mahaline(bu sözcüğü ksin yanlış spell ettim ya neyse) damlıyoruz. Kumari uzun bir konu aslında, daha sonra salt ondan bahsettiğim bir yazı yazsam iyi olur.

這裡是Kumari Palace, Kumari的宮殿。那這個Kumari到底是誰呢? 是還活著的一個女神!雖然從信佛教的家庭來但後來成爲印度教的神。不要想象一位很老的阿姨,年紀6嵗而已。每年出來兩次計分中把自己給觀光客看。有人曾經告訴我們她四點會出來,差10分我們就到那。


Kumari'nin sarayı eskiden 3 katlı bir mahkeme imiş. Ha bu arada turistler için çıkmayı reddetmiş bir önceki "goddess", Durbar meydanı'na giriş ücretinin %10unu teklif etmişler, o da OK demiş. Bir önceki tanrıça? Ben Kumari'yi sonra uzunca anlatıcam, enteresan bir hikaye zira.

本宮殿以前是3層樓造成的一棟法院。對了,這個女神以前拒絕爲了遊客出來但後來廣場的管理給他每個觀光客進廣場的入場費的10%,女神接受了。下次我會解釋得比較多,是個好故事。


Tanrıça pencereye çıktığında fotoğrafını çekmek kati surette yasak. "Kati suret" sözcüğünü kullanmayalı da çok olmuştu valla. Neyse, 2-3 dakika durdu pencerede 6 yaşındaki tanrıça, biz de yüzündeki ağır makyajdan masum bakışlarına kadar bayağı bir inceledik kendisini.

女神出窗時拍她照被嚴禁。她等了幾分鈡又進裏面回去了,我們卻很用心觀看了她化妝跟天真的眼神。


Bu arada bina içerisindeki terbiyesiz bir kuş da elimdeki kağıtlara sıçtı, milli piyango dairesi ne taraftaydı? Bu konuda Gani Müjde'nin bir lafı aklıma geldi, "tepesine kuş sıçınca milli piyango bileti alan milletin, ağzına sıçana oy vermesi şaşırılmayacak bir meseledir". (direk bu sözcüklerle dememişti ama cümlenin içeriği buydu)

對了在建筑裡的一只沒有"家教"的鳥大便到我旅遊書了。


Bir sonraki yazıda Kama Sutra tapınakları ile devam ediyoruz, seks tanrılarını gördüğünüz zaman "bu nasıl tapınak, bu nasıl tapınmak?" diyeceksiniz :) 

下一篇文章我要提Kama Sutra! 你們看到做愛神時應該會說這到底是什麽教,怎麽回事!

Görkem Türkay Nepal'in başkenti Katmandu'dan Durbar Meydanı'ından bildirmeye devam edecek.



Nepal'e nasıl gidilir? Vize almam gerekiyor mu?
Kathmandu Tribhuvan hava alanında "visa on arrival" fasilitesi bulunmaktadır, yukarıda yazdığım vize ücretleri sınır kapılarında olduğu gibi hava alanında da geçerlidir. Bir çok otel, hostel ve guest house'lar sizi hava alanından ücretsiz olarak alıyorlarmış, veya hava alanından Thamel meydanı'na taksi yaklaşık olarak 7 lira tutar. Eğer bizim yaptığımız gibi kara yolu ile Nepal'e girmek istiyorsanız, 5 tane sınır kapısından birini tercih etmeniz gerekiyor. Hindistan'dan geliyorsanız trenle sınıra çok yakın bir yere gelebileceğiniz gibi turist acentalarından otobüs bileti de alabilirsiniz. Ama unutmayınız, direk kendiniz değil de acentalar aracılığı ile alacağınız her şeyde bir miktar daha fazla para ödeyeceksiniz.


Nepal'de nereleri görmeliyim?
Nepal'de öne çıkan gezilesi yerler: Annapurna'da trekking&camping turlarına katılmak, ha ben Maoistlerden korkmuyorum, tura katılmadan kendim de yola çıkarım diyorsanız, kararınızı bir daha gözden geçirin derim. Chitwan Milli Parkı'nda orman safarisi, yukarıda belirttiğim gibi Buda'nın doğum yeri Lumbini, elbette Everest tepesi'ni de içinde bulunduran Himalayar, eğer profesyonel dağcı değilseniz tırmanmak pek de önerilen bir aktivite değil, bizim yaptığımız gibi Everest'in ve Himalayalar'ın siz sıcaktan pişerken karlı manzarasının tadını çıkartmak için bazı noktalar var. En öne çıkanı ve bizim de tercih ettiğimiz Nagarkot var mesela.


Katmandu'da nereleri görmeliyim?
Katmandu Durbar Meydanı ve Patan Durbar Meydanı'nı görmeniz şart diyorum. Bunların yanında Thamel Chowk diye geçen Thamel çarşısını da gezmelisiniz, çok uygun fiyatlarda çok güzel alış-verişler yapabilir, hediyelik eşyalar bulabilirsiniz. Benim kişisel önerilerimden biri de Katmandu Vadisi'nde bisiklet turu, aralarında yaklaşık 5-10 km olan turistik spotları da bu şekilde ziyaret edebilirsiniz, günlük 250 Rupi'ye kiralamıştım ben güzel,sağlam bir bisikleti. Pashupatinath veya "monkey temple". İsminden de anlaşılacağı üzere her yerde maymunların olduğu bir tapınak, Hindu tanrısı Shiva'ya adanmış. 365 merdiven tırmanılarak erişilen ve yılda bir kez gerçekleştirilerek günahlardan arınıldığına inanılan Budist stupası, Katmandu'n
un kuşbakışı bir manzarası için de ideal bir nokta.


nepal nerede? nepal'in nüfusu? nepal halı. nepal türklerden vize istiyor mu? nepal nasıl bir yer? hindistan'dan trenle nepal'e. hindistan'dan katmandu'ya yolculuk. himalayalar nerededir? himalayalar hangi ülkededir? himalayalar'a nasıl gidilir? gezi sitesi. gezi yazısı. gezi planı. gezi blogu. gezi yazısı örnekleri. gezi rehberi. yurtdışı gezileri.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...