1 Temmuz 2011 Cuma

從印度跨了世界頂部尼泊爾的邊界 - Dünya'nın Çatısı Nepal'e Hindistan'dan Girdim (1)

Herkese Namaste! Nepal, Hindistan, Çin ve Tibet'in arasında sıkışıp kalmış, denizle herhangi bir bağlantısı olmayan bir ülke. Budizm'in kurucusu Gautama Buddha'nın doğum yeri (Hindistan sınırında Lumbini isminde bir kasaba) ve dünyanın çatısı. Dünya'nın en yüksek 10 noktasından 8'i Nepal'de bulunuyor. Başkenti Hippiliğin doğum yeri Kathmandu olan Nepal, 2008 yılının Mayıs ayında monarkiyi fesh edip Cumhuriyet rejimine geçtiğini ilan etmiş.

大家Namaste! 尼泊爾是在印度、中國跟西藏中間的一個内陸國傢。尼泊爾是佛教創始人 "釋迦牟尼佛"的出生地(Lumbini, 在印度邊界的小鎮) 而且是世界的頂部。全世界最高的頂部之八在尼泊爾。首都是加德滿都,嬉皮士的出生地。尼泊爾2008年的5月取消帝制成爲了共和國。

Hindistan'da Gorakhpur'dan cip-dolmuş tarzı bir araçla gece yolculuğu yapıp Sunauli'ye vardık. Öncesinde bir vize almış olmanıza gerek yok, sınırdan kalmak istediğiniz süreye göre vizenizi alabilirsiniz. 15 günlük bir ziyaret için Nepal vizesi 25 dolar, 30 günlük Nepal vizesi 40 dolar veya daha uzun turistik bir ziyarette bulunmayı planlıyorsanız 3 aylık vizeyi sınırdan 100 dolar karşılığında alabilirsiniz.

在印度的Gorakhpur坐一輛吉普車到了Sunauli. 我不知道中華民國跟中國的護照可以辦落地簽,若ok的話,15天的簽證的價錢是25美金,30天40美金,最久觀光簽證3個月是100美金。

Bizi sınırdan alıp Kathmandu'ya kadar götürecek otobüs:
在印度邊界做的客運的終點站是加德滿都。


Sınırda bekleyen çok sayıda şehirler arası otobüs olduğu için aracın plakasını sorduk şoföre ki bulması kolay olsun ama hesaba katmadığımız bir şey vardı, Nepal'de sayılar bizim kullandığımız sayılar değil, aşağıdaki plakayı anlamamız da pek mümkün olmadı tabii ki.

有很多客運,為找我們的車子而問了司機車牌,不過我們忘了尼泊爾的數字跟我們用的不同。以下的車牌我們果然沒有看得明白。


Aklınıza bu noktada gelebilecek bir soru, banknot'ları karıştırmadınız mı? Nepal parasını ilk kez kullanırken bir duraksama oldu bende, zira aşağıdaki 100 Nepal Rupisi 'ni ilk başta 900 Rupi sandım, ama endişeye gerek yok, sol alt köşede Nepal sistemi ile yazarken paranın miktarı, sağ tarafta da Batı sisteminde yazılışını görebilirsiniz.

可能會出現腦海的一個問題是用鈔票有沒有搞混。第一次付錢有點不清楚。比如請看一下這張,在左邊有尼泊爾數字,但沒關係,看右邊就有西方數字。


Bu arada, yazının girişinde Budizm'in kurucusu Gautama Buddha'nın doğum yeri olan Lumbini'den bahsetmiştim, biz gitmedik Lumbini'ye ama Lumbini hakkında kısaca bilgi vereyim de ihtiyacı olanlar faydalansın.

Lumbini'ye nasıl gidilir?

Uçakla ulaşmak isterseniz şayet en yakın hava alanı Bhairahawa'da, sadece Katmandu'dan uçuşlar bulunmakta ve Lumbini'ye 22 km mesafede. Daha çok tercih için Hindistan'ın Nepal sınırına yakın olan hava alanları Gorakhpur ve Faizabad var. Fakat Gorakhpur'dan sadece 4 saat mesafede Nepal sınırı, yani kara yolu ile ulaşım bence en kolayı. Kara yolu ile, Kathmandu'dan, Pokhara'dan veya Sunauli'den otobüslere binebilirsiniz.

Ben otobüs yolculuklarında çocukluktan beri molalara bayılırım. Aşağıdaki ilk resim de böyle bir mola yerinde çektiğim bir resim. Katmandu'ya giden yollar virajlı dağ yolu olduğu için ortalama 40km/s hızla 10 saatte varabildik. Ben çok dert etmedim, biraz uyuyarak biraz da manzaranın tadını çıkarta çıkarta vardık işte. Manzaranın keyfine varabilmek için otobüsün sol tarafına oturmanızı öneririm. İkincisi resim de otobüste çektiğim bir resim ve üçüncüsü gene yol üzerinde ilgimi çeken geleneksel Nepal mimarisinden bir örnek. Dördüncü resimde, Nepal'de her yerde bulabileceğiniz kurutulmuş ve bir iple asılmış balıklar.

我從小道道一直好喜歡坐客運時的停留休息。以下的第一張相片是休息的時候拍的。因爲到加德滿都的路綫很多山路,平均40公里一個小時的速度我們10個鐘頭以後才到達了。其實也不太care拉,可以睡着也可以欣賞風景。要記得坐在車子左邊的座位,風景很美。第三張是古典的尼泊爾架構的房子。最後第四張是全尼泊爾很常見的魚乾。





Daha otele yerleşmeden karnımızı doyurmak istiyoruz, Lonely Planet'ta tavsiye edilmiş restoranlardan birini buluyoruz, Meksika usulü acılı tavuk ile bufalo etli Momo yiyoruz. Momo, Çin mantısına çok benziyor, kızartılmış ve pişirilmiş olarak bulabilirsiniz, ikisi de birbirinden lezzetli bence. Bufalo etini de tercih etmenizi öneririm.

找飯店前要填飽肚子,吃了一家在Lonely Planet被推薦的餐廳。墨西哥式雞肉飯跟Momo。Momo是尼泊爾的水餃,水牛肉的最好吃。



Thamel meydanı, Bangkok'taki Khou-san road'tan sonra Asya'nın en hareketli backpacker bölgesi seçilmiş, biz de Thamel meydanında kalacak bir yer arıyoruz. Normalde hostelbookers.com ile rezervasyon yapmayı tercih ediyorum ama dürüst olmak gerekirse Hindistan'daki internet kafelerden kredi kartımı kullanmak pek de güvenilir gelmedi bana. Kalacağımız yeri bulup yerleşiyoruz, adını malesef hatırlayamıyorum şu an ama tarif etmek gerekirse Kathmandu Guest House'dan (kime sorsanız gösterir) aşağı doğru 1 dakika yürüdükten sonra sol tarafta bir süper market var, onun tam karşısındaki sokakta. 2 kişilik bir odaya geceliği 8 lira gibi bir ücret ödüyoruz, temiz bir yer. 

Thamel廣場被認爲是曼谷的Khou-san Road以後第二名最熱鬧的背包客地方。一個晚上雙人的房間大概160台幣,很便宜也還蠻幹警的。



Kathmandu'nun kalbi Durbar Meydanı (Durbar Square). UNESCO Dünya Tarihi Mirası listesi'nde de bulunan Durbar meydanı'nda tarihin kendisini bulacaksınız. Elinizde bir rehber kitap bulunmasını şiddetle tavsiye ediyorum, gördüğünüz spotların açıklamalarını okumazsanız, ne gördüğünüzü bilmezseniz pek de bir anlamı yok herhalde gezmenin. Durbar meydanında müşteri arayan lokal rehberler size diyecekler ki "kitaptan okumak rehberin anlatmasının yerini tutmaz", karar size kalmış. Biz herhangi bir rehber "hire" etme ihtiyacı hissetmedik. Haritamızı elimize aldık ve önerilen bir rotadan ilerliyoruz yollarda gördüğümüz binaları, insanları inceleye inceleye biraz da fotoğraflayarak ilerliyoruz.

加德滿都的心臟是Durbar Square。是個聯合國教科文組織世界遺產。也有很多導遊的選擇但我覺得最好玩的是看一本旅遊書邊觀光。我們看著地圖往Durbar廣場走一走,有觀察人跟建築的機會。









Yolda bir momo molası veriyoruz, dün kızartılmışını yemiştik, bu sefer de buğulanmışını. Hindistan'da et bulamamaktan mütevellit özlemişiz etli bir şeyler yemeyi.

停一下吃Momo, 昨天吃的是炸的,這個是蒸的。在印度找不到肉,很想念吃肉的東西。



Durbar Meydanı'ndan resimler ekliyorum. Durbar meydanı'nda çok resim çektim, kama sutra tapınakları, yaşayan bir tanrıçayı ve birçok şeyi aktarıcam bir sonraki Nepal yazımda. 









Nepal'e nasıl gidilir? Vize almam gerekiyor mu?
Kathmandu Tribhuvan hava alanında "visa on arrival" fasilitesi bulunmaktadır, yukarıda yazdığım vize ücretleri sınır kapılarında olduğu gibi hava alanında da geçerlidir. Bir çok otel, hostel ve guest house'lar sizi hava alanından ücretsiz olarak alıyorlarmış, veya hava alanından Thamel meydanı'na taksi yaklaşık olarak 7 lira tutar. Eğer bizim yaptığımız gibi kara yolu ile Nepal'e girmek istiyorsanız, 5 tane sınır kapısından birini tercih etmeniz gerekiyor. Hindistan'dan geliyorsanız trenle sınıra çok yakın bir yere gelebileceğiniz gibi turist acentalarından otobüs bileti de alabilirsiniz. Ama unutmayınız, direk kendiniz değil de acentalar aracılığı ile alacağınız her şeyde bir miktar daha fazla para ödeyeceksiniz.

Nepal'de nereleri görmeliyim?
Nepal'de öne çıkan gezilesi yerler: Annapurna'da trekking&camping turlarına katılmak, ha ben Maoistlerden korkmuyorum, tura katılmadan kendim de yola çıkarım diyorsanız, kararınızı bir daha gözden geçirin derim. Chitwan Milli Parkı'nda orman safarisi, yukarıda belirttiğim gibi Buda'nın doğum yeri Lumbini, elbette Everest tepesi'ni de içinde bulunduran Himalayar, eğer profesyonel dağcı değilseniz tırmanmak pek de önerilen bir aktivite değil, bizim yaptığımız gibi Everest'in ve Himalayalar'ın siz sıcaktan pişerken karlı manzarasının tadını çıkartmak için bazı noktalar var. En öne çıkanı ve bizim de tercih ettiğimiz Nagarkot var mesela.

Katmandu'da nereleri görmeliyim?
Katmandu Durbar Meydanı ve Patan Durbar Meydanı'nı görmeniz şart diyorum. Bunların yanında Thamel Chowk diye geçen Thamel çarşısını da gezmelisiniz, çok uygun fiyatlarda çok güzel alış-verişler yapabilir, hediyelik eşyalar bulabilirsiniz. Benim kişisel önerilerimden biri de Katmandu Vadisi'nde bisiklet turu, aralarında yaklaşık 5-10 km olan turistik spotları da bu şekilde ziyaret edebilirsiniz, günlük 250 Rupi'ye kiralamıştım ben güzel,sağlam bir bisikleti. Pashupatinath veya "monkey temple". İsminden de anlaşılacağı üzere her yerde maymunların olduğu bir tapınak, Hindu tanrısı Shiva'ya adanmış. 365 merdiven tırmanılarak erişilen ve yılda bir kez gerçekleştirilerek günahlardan arınıldığına inanılan Budist stupası, Katmandu'nun kuşbakışı bir manzarası için de ideal bir nokta.

Sormak istedikleriniz için gorkemturkay@gmail.com adresine e-posta atmaktan çekinmeyiniz.

Bodrum'da düzenlenen Nepal gecesinin video'su için tıklayınız.

Görkem Türkay - 戈霽凱 

nepal nerede? nepal'in nüfusu? nepal halı. nepal türklerden vize istiyor mu? nepal nasıl bir yer? hindistan'dan trenle nepal'e. hindistan'dan katmandu'ya yolculuk. himalayalar nerededir? himalayalar hangi ülkededir? himalayalar'a nasıl gidilir? gezi sitesi. gezi yazısı. gezi planı. gezi blogu. gezi yazısı örnekleri. gezi rehberi. yurtdışı gezileri.










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...